NÁKUPNÝ KOŠÍK0

Témy

Spýtajte sa odborníka


24-02-2011 Zdenka

Ako sa liečia chlamýdie?

zdravie-zeny

Chcela by som vedieť, čo je Chlamýdia a ako sa lieči? Bola som na imunitných testoch a tam mi odporučili obrátiť sa na gynekológa, pretože mám veľkú reakciu na chlamýdiu. Mám vnútromaternicové teliesko a mávam výtoky a po odberoch mám však výsledky dobré. Ďakujem za odpoveď.

Pani Zdenka! „Chlamýdie sú baktérie, ktoré žijú vo vnútri ľudských buniek. Máme viac druhov chlamýdií – v zásade sú to však dva hlavné druhy:

 

1. chlamýdie, ktoré vyvolávajú infekcie močovopohlavného a reprodukčného systému – Chlamydia trachomatis

2. chlamýdie, ktoré postihujú najmä horné a dolné dýchacie cesty – Chlamydia pneumoniae a Chlamydia psittaci (tá sa vyskytuje najmä u chovateľov vtákov a ľudí, ktorí prichádzajú do kontaktu s ich exkrétmi).

 

V močovopohlavnom systéme napádajú bunky, ktoré sa nachádzajú v pošve, krčku maternice (rizikové miesto pre vznik nádorov), v maternici, vajíčkovodoch.

 

Chlamýdie však cez vajíčkovody môžu „vycestovať do brušnej dutiny“, kde môžu vyvolávať napríklad zrasty. U mužov napádajú najmä bunky močovej rúry, ale môžu postihnúť i predstojnú žľazu (prostatu), nadsemenníky a iné časti močovopohlavného systému.“ Viac sa dozviete na stránke www.chlamydia.sk.

Na našej webovej stránke používame rôzne súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania. Viac o používaných súboroch cookies a možnostiach ich deaktivácie sa dozviete v našej Ochrane osobných údajov