NÁKUPNÝ KOŠÍK0

Blog - Zdravie ženy

25-08-2015

Ako sa nespáliť na slnku? Naučte sa správne používať opaľovací krém

Na to, aby ste svoju pokožku pri opaľovaní čo najlepšie ochránili, slúži v prvom rade opaľovací krém. Kedy a akým spôsobom ho treba používať, aby ste si užili slnečné dni bez spálenia? Aj to sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

 

girl-429380_6401. Dôležité je opakované natieranie pokožky

Natreli ste sa pred odchodom z domu a máte pocit, že to úplne stačí? Ak si nechcete koledovať o poriadne spálenie, rozhodne to nestačí. Áno, je potrebné natrieť sa aj pred odchodom z domu, a to približne 15 až 30 minút vopred, no tento úkon treba opakovať aj naďalej, ideálne každé dve hodiny.

Aj ten najlepší krém sa totiž po čase do pokožky vstrebe alebo sa zotrie. Nezabúdajte, že rovnako to platí aj pri vodeodolných opaľovacích krémoch. Koniec koncov, trocha námahy v podobe častého natierania sa určite stačí za peknú a zdravo opálenú pokožku.

 

sunbathers-727392_6402. Opaľovací krém treba používať aj v zamračenom počasí

Mnohí ľudia si ešte stále mylne myslia, že keď je von zamračené počasie, jednoducho ich neopaľuje. To je však dávno prekonaný mýtus. Hoci mraky zabraňujú prenikaniu infračervených lúčov, ktoré spôsobujú, že nám je teplo, stále prepúšťajú 20 až 30 % slnečného žiarenia.

To znamená, že aj keď je nám pocitovo chladnejšie, pomerne dosť slnečných lúčov stále dopadá na našu pokožku. Nenechajte sa preto zmiasť oblakmi a opaľovací krém použite aj vtedy, ak sa počasie „mračí“. :)

 

3. Malé množstvo krému znižuje jeho ochranný účinok

Vedeli ste, že častou chybou pri používaní opaľovacích krémov je to, že si ho na pokožku rozotierame v nedostatočnom množstve? Šetriť sa v tomto prípade neoplatí, pretože malé množstvo opaľovacieho krému znižuje jeho účinnosť. A tak hoci použijete opaľovací krém so silným SPF 30, pri slabom natretí sa účinok krému znižuje tak, akoby ste si na seba dali krém s faktorom 10.

Aké je teda ideálne množstvo krému? Odporúča sa rovnomerne naniesť na celé telo približne šesť čajových lyžičiek opaľovacieho krému: jednu lyžičku na každú ruku (a plecia), jednu na každú nohu, jednu na chrbát a jednu na zvyšnú, vrchnú časť nášho tela.

 

4. Dvojitá dávka krému neznamená dvojitú ochranu

Aj keď nedostatočné natretie znižuje ochranný účinok opaľovacieho krému, opačne to neplatí. Ak sa teda pred spálením chcete chrániť viac, použitie väčšieho množstva krému vám nepomôže. Siahnite radšej po kréme s vyšším ochranným faktorom.

woman-667547_640

5. Opaľovací krém treba natrieť aj na pokožku na hlave

Použili ste dostatočné množstvo opaľovacieho krému, natreli ste si ruky, plecia, nohy, chrbát, pleť a myslíte si, že vaša príprava na opaľovanie je dokonalá? Veru, ešte stále nie je. Netreba totižto zabúdať ani na ďalšie dôležité časti tela, na ktorých si musíme pri opaľovaní chrániť našu pokožku. Ide najmä o pery, uši, nos, zátylok, ale aj chodidlá.

Obzvlášť dôležitá je aj pokožka na hlave. Keďže po kúpaní sa nám vlasy zlepia, pokožka na hlave sa odhalí a je vystavená priamemu slnečnému žiareniu, a to bez akejkoľvek ochrany. Spálenie pokožky na hlave je pritom veľmi nepríjemné, bolestivé a sprevádzané, ako inak, nežiadanými lupinami. Nezabúdajte teda opaľovací krém či sprej aplikovať aj na túto časť tela, prípadne nosiť pokrývku hlavy. :)

Podobné články

Aj spánok má vplyv na našu imunitu. Koľko a ako by sme mali spať, aby sme boli fit?
Letné kúpanie so sebou prináša aj zdravotné riziká. Ktoré to sú?
Liečivé rastliny sa používali už pred 60 000 rokmi. Ako mohli naši predkovia odhaliť ich účinky?
Ako sa postarať o svoje zdravie na dovolenke a výletoch
6 častých chýb, ktoré robíme, keď nás zdolá choroba

Na našej webovej stránke používame rôzne súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania. Viac o používaných súboroch cookies a možnostiach ich deaktivácie sa dozviete v našej Ochrane osobných údajov